Att vara en vän

När jag arbetade på dagis fick barnen berätta lite om sina tankar inför vändagen. Här kommer några saker som de sa.

En god vän...
- Hjälper att skriva
- Är snäll
- Pappa är min vän
- Hjälper att städa mitt rum
- Äter glass
- Hjälper mig
- Hjälper "nån"

Lägg märke till att det som barnen ser som den viktigaste egenskapen hos en vän är hjälpsamhet. Det får mig att tänka på berättelsen om den barmhärtige samariten i Luk 10.
Samariten hjälpte en okänd, utan att förvänta sig något tillbaka. Hur gör vi? Är vi bara vänner med dem som vi trivs bra tillsammans med, eller de som har något att ge oss? Eller vågar vi vara en vän, som kan hjälpa och ge utan att förvänta sig något tillbaka? Kan vi umgås med dem som är jobbiga att vara med, och älska dem på grund av vem dom är, och inte på grund av vad vi får ut av det?

Kom ihåg: "Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem."
Det gäller inte bara dem som är trevliga att vara tillsammans med.....

Varje dag lär man sig något!

Nu är jag hemma från Åland och kan börja komma igång med bloggen igen. Jag har också hunnit komma igång med att slipa och måla våra fönster. Och så har jag hunnit vara på en talkohelg på Svartholmen. Det var otroligt varmt men jätteroligt! Och snart börjar lägersommaren. (kolla lägren på www.svartholmen.net, och anmäl dig så syns vi säkert där) =)

När jag var på Åland bestämde jag mig för att skriva dagbok för att komma ihåg vad jag lär mig. Varje dag skrev jag ner "Jag har lärt mig idag: ..." Tänkte att jag skulle dela med mig av visdomen...så här kommer några lärdomar.

- Våga ta chansen och be för människor i deras vardag.

- Om du hittar något ni har gemensamt är det lättare att få igång en diskussion, om det inte finns nåt sånt, bli intresserad av den andres intressen.

- Om du vill ha spänning i livet måste du ta chansen när den kommer, även om det innebär en liten risk.

-  Att vila är ofta att göra något man inte brukar.

- Det finns alltid något roligt att se fram emot, även om det känns som om du inte vill något annat än att tiden skulle stanna nu och här.

- Sätt aldrig in ett smörpaket i mikron, inte ens 5 sekunder.

- Ingen idé att ta stress för något man inte vet någonting om.

- ”Hemma kan du gå strumpfota, men i kyrkan skall man ha skor på” xD

- Inget kaffe kl.halv 10 på kvällen!

- Om inte solen lyser så får vi väl lov att lysa själva. & Om man är en hopplös optimist finns det inget dåligt väder.

- Ett helande är inte konstigare än att det kan hända i vår vardag.

- Det kan bli för mycket av träning också.

- Be skördens Herre om arbetare till sin skörd, istället för att be om skörd som redan finns och är mogen. Det är församlingen som behöver bli mogen att ta hand om skörden.

- Tidsoptimister behöver prioritera mer än andra!

Hoppas att det fanns något som också du kan lära dig nåt av! Kommentera gärna :)

En vecka kvar...

..otroligt vad tiden gå snabbt!
De jag har lärt känna här på Åland har fullt upp med att hitta sommarjobb och studieplats till mig här i Mariehamn, för att jag skall komma tillbaka. Jag själv vet inte riktigt vad jag vill (kanske inte är någon nyhet). Visst skulle jag gärna bo här, precis som jag gärna skulle bo i Ekenäs eller Sibbo. Men på något sätt dras jag ändå till mitt älskade, hatade Pargas... Fast jag vantrivs där, så vill jag inte bara sticka därifrån, innan jag har sett att där händer något...

RSS 2.0